top of page
Ara
  • Uzm. Psi. Deniz Bayel

Öz güvenli çocuklar yetiştirmek için...


Çocuklarımızın, kendileri hakkında olumlu düşüncelere sahip, kendilerine güvenen bireyler olabilmelerini hangimiz istemeyiz? Bunu sağlayabilmenin ilk koşulu, elbette ki çocuklarımız için, karşılıklı güven ve saygı dolu, koşulsuz sevginin paylaşıldığı, sınırların belli olduğu bir aile ortamı yaratmaktan geçiyor. Çünkü öz güvenin temeli ailede atılıyor.

Çocuklarımızın sağlıklı bir öz güvene sahip olmasını desteklemek için işte bazı ipuçları;

  • Çocuğunuza günlük aktivitelerde karşılaştığı güçlüklerde kendi kendine çözüm bulması için fırsat verin. Herşeyi onun için yapmayın. Kendi kararlarını verip uygulaması için cesaretlendirin.

  • Ev içinde muhakkak, yaşına uygun sorumlulukları olsun. Kendisine güvenilip sorumluluk verilen çocuk, kendini yararlı ve önemli hisseder.

  • Her çocuğun farklı kişisel özellikleri, istekleri, becerileri, güçlü ve zayıf olduğu yönleri olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun kapasitesinin, neyi yapıp, neyi yapamayacağının farkında olun. Ondan beklentileriniz yaşına ve seviyesine uygun olsun. Başka çocuklarla asla karşılaştırma yapmayın.

  • Çocuğunuzun hata yapmasından korkmayın. Hata yapacak ki öğrensin ve gelişsin. Hata yaptığı durumlarda genelleme yapmayın. Onu suçlamadan ve onun kişiliğini eleştirmeden hatasını ve bu hatayı nasıl düzeltebileceğini onunla konuşun.

  • Çocuğunuz bir şeyi başarmak için çaba gösterirken, sonuca değil, çocuğunuzun gösterdiği çabaya odaklanın. Çocuğunuzun, dün yapamadıkları ile bugün yapabildiklerini somut örneklerle paylaşarak onun da fark etmesini sağlayın.

  • Çocuğunuzun olumlu/olumsuz duygu ve düşüncelerini sizinle paylaşması için fırsat yaratın. Çocuğunuz sizinle paylaşım yaparken, ona odaklanın, lafını bölmeden dinleyin, anladıklarınızı ona tekrar edin, hemen nasihat vermeye kalkmayın.

  • İlgi alanları ve becerileri doğrultusunda farklı sosyal aktivitelere katılmasını ve sahip olduğu kapasiteyi ortaya çıkartmasına yardımcı olun.

  • Ona olan sevginizin herhangi bir koşula bağlı olmadığını, varlığının sizin için ne derece önemli olduğunu, her ne olursa olsun onu daima seveceğinizi sözlerinizle ve davranışlarınızla hissettirin...


123 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Çocuğunuz eline geçen her şeyi atıyorsa...

18 aylık – 3 yaş arasında çocuklarda sıkça görülen davranışlardan biri de ellerindeki eşyaları sırf oyun için yere atmalarıdır. Atarlar çünkü, bu şekilde gelişen becerilerini test ederler. Attıktan so

Çalışan anneler için birkaç hatırlatma...

Çalışan anne olmak hiç mi hiç kolay değil... Bir taraftan işin getirdiği sorumlulukları üstlenmek ve hayatta kalmak... Diğer taraftan iyi bir anne, eş, evlat ve arkadaş olmak... Ev düzenini layıkıyla

Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek istiyorsanız...

Araştırmalara göre, erken çocukluk döneminde daha çok sözlü iletişim kurulan çocukların, dil gelişimlerinin olumlu yönde etkilendiği, ileri yaşlarda daha geniş kelime dağarcığına ve daha iyi bir dil b

bottom of page