top of page
Ara
  • Uzm. Psi. Deniz Bayel

Çocuğumuzla nasıl etkili ve keyifli oyun oynayabiliriz?


Hepimiz aslında biliyoruz! Çocuklarımızla iletişimimizi güçlendirmek, ortak bir keyfi paylaşmak ve gelişimlerine katkı sağlamak için beraber oyun oynamamız önemli.

Diğer yandan günlük hayat koşuşturması içinde oyuna zaman ayırmak hiç de kolay değil. "Nasıl oynayacağımı bilmiyorum", "Oynarken çok sıkılıyorum" cümlelerini hepimiz zaman zaman kurabiliyoruz.

Beraber oyun oynamayı nasıl daha etkili ve keyifli hale getirebiliriz, buyurun, bazı ipuçları;

  • Oyun zamanında çocuğunuza odaklanın. Etrafta hem sizin hem de çocuğunuzun dikkatinizi bölebilecek unsurlar olmamasına özen gösterin. Yani televizyon kapalı olsun, elinizdeki cep telefonunu bir kenara koyun.

  • Oyunun süresinden çok, sizin o anda olmanız ve keyif aldığınızı çocuğunuzun hissetmesinin önemli olduğunu unutmayın. Düzenli olarak, günde yarım saat beraber oyun oynamak bile paha biçilmez bir paylaşım imkânı olacaktır.

  • Çocuğunuzu, yaşına ve gelişimine uygun, hayal gücünü ve yaratıcılığını destekleyen oyun veya oyuncaklara yönlendirin. Ancak, sürekli kendi belirlediğiniz oyunlarla oynamaya zorlamayın, ilgisini ve isteklerini takip edin.

  • Önüne aynı anda çeşit çeşit oyuncaklar koymak yerine, farklı oyuncakları farklı zamanlarda denemesine teşvik edin.

  • Çocuklar tekrar ederek öğrenirler. Oyun oynarken devamlı aynı şeyleri yapmak isterse karşı çıkmayın.

  • Yeni bir oyun veya oyuncakla oynarken, önce nasıl oynanacağını gösterin, sonrasında kendi başına denemesi için cesaretlendirin. Oyununu oynarken müdahale etmeyin. "Yanlış yaptın", "Bu böyle oynanmaz" gibi cümlelerden kaçının.

  • Bir şeyler öğretme derdine düşmeyin.

Bırakın, hayal kursun, keşfetsin, yaratsın, sizinle bu anları keyifle paylaşsın...

39 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Çocuğunuz eline geçen her şeyi atıyorsa...

18 aylık – 3 yaş arasında çocuklarda sıkça görülen davranışlardan biri de ellerindeki eşyaları sırf oyun için yere atmalarıdır. Atarlar çünkü, bu şekilde gelişen becerilerini test ederler. Attıktan so

Çalışan anneler için birkaç hatırlatma...

Çalışan anne olmak hiç mi hiç kolay değil... Bir taraftan işin getirdiği sorumlulukları üstlenmek ve hayatta kalmak... Diğer taraftan iyi bir anne, eş, evlat ve arkadaş olmak... Ev düzenini layıkıyla

Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek istiyorsanız...

Araştırmalara göre, erken çocukluk döneminde daha çok sözlü iletişim kurulan çocukların, dil gelişimlerinin olumlu yönde etkilendiği, ileri yaşlarda daha geniş kelime dağarcığına ve daha iyi bir dil b

bottom of page