top of page
Ara
  • Uzm. Psi. Deniz Bayel

Bebeklerde yabancı korkusu


Düne kadar kucaktan kucağa dolaşan, herkese gülücükler saçan bebeğiniz sık sık görmediği veya ona yabancı olan kişileri görünce huzursuzlanmaya mı başladı? Hatta bazen ağlıyor mu? Size sıkı sıkı tutunup yüzünü gizliyor mu? Bu durum sizde kaygı mı yaratıyor?

“Yabancı Korkusu” olarak adlandırılan bu davranışlar, bebeklerin normal gelişimlerinin bir parçasıdır. Bebeğinizin sizi, yani alışmış olduğu insanları diğer insanlardan ayırt etmeye başladığına ve sizinle bir bağ kurduğuna işaret etmektedir.

“Yabancı Korkusu” en yoğun 7-10 ay arası görülür ve genellikle 18 aylık - 2 yaşa kadar devam eder.

Bebeğinizi böyle durumlarda rahatlatmak için nelere mi dikkat edebilirsiniz?

  • Yabancı kişilerin olduğu ortamlarda bebeğinizin kendini güvende hissedeceği bir ortam yaratın. Örneğin; bebeğinizin yakınında durun, birisiyle tanıştıracaksınız onu kucağınıza alın, yanınızda çocuğunuzu rahatlatacak oyuncak vb bulundurun.

  • Karşınızdaki kişilerin çocuğunuza sakin ve yavaşça yaklaşmasını sağlayın. Yüksek ses, ani dokunma, kucağa alma çocuğunuzu rahatsız edebilir.

  • Çocuğunuz yakınlaşmaya karşı çıkıyorsa anlayış gösterin, onu zorlamayın. Çocuğunuzun tepkilerini görmezden gelmeyin. Huzursuz olduğunu hissettiğinizde kucağınıza alın, size sarılmasına izin verin.

  • Çocuğunuz için yabancı olan kişilere sizin göstereceğiniz pozitif yaklaşımın (sıcak bir gülümseme, olumlu bir ses tonu, dostça bir iletişim vb) çocuğunuza rehberlik edeceğini ve onun rahatlamasına yardımcı olacağını unutmayın.

  • Yeni insanlarla tanışmasına fırsat yaratın. Yeni insanlarla tanıştıkça ve güvende olduğunu hissettikçe yavaş yavaş korkusu azalacaktır.

117 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Çocuğunuz eline geçen her şeyi atıyorsa...

18 aylık – 3 yaş arasında çocuklarda sıkça görülen davranışlardan biri de ellerindeki eşyaları sırf oyun için yere atmalarıdır. Atarlar çünkü, bu şekilde gelişen becerilerini test ederler. Attıktan so

Çalışan anneler için birkaç hatırlatma...

Çalışan anne olmak hiç mi hiç kolay değil... Bir taraftan işin getirdiği sorumlulukları üstlenmek ve hayatta kalmak... Diğer taraftan iyi bir anne, eş, evlat ve arkadaş olmak... Ev düzenini layıkıyla

Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek istiyorsanız...

Araştırmalara göre, erken çocukluk döneminde daha çok sözlü iletişim kurulan çocukların, dil gelişimlerinin olumlu yönde etkilendiği, ileri yaşlarda daha geniş kelime dağarcığına ve daha iyi bir dil b

bottom of page