Okul Seçimi
- Uzm. Psi. Deniz Bayel
- 19 Nis 2017
- 1 dakikada okunur

Anne babalar olarak çocuklarımızın geleceği için yaptığımız belki de en önemli yatırım, iyi bir eğitim alması. Peki, okul seçim sürecinde dikkat edebileceğiniz unsurlar neler mi?
Öncelikle kendinize sorun; “Biz bir okuldan ne bekliyoruz?” Çocuğunuzu düşünmeye, araştırmaya yönlendirmesini mi, sosyal faaliyetlerle gelişimini desteklemesini mi, yabancı dil öğretmesini mi ya da akademik ve merkezi sınavlarda başarıya odaklanmasını mı?
Bu konuları değerlendirirken çocuğunuzun gelişimsel özelliklerini, mizaç eğilimini, becerilerini ve ilgi alanlarını göz önüne alın. "Seçeceğim okulun özellikleri gerçekten çocuğuma uygun mu, çocuğum bu okulda mutlu olur mu?” diye sorun.
Beklentileriniz doğrultusunda farklı okul alternatifleri belirleyip ziyaret edin. Bu ziyaretler, okul yönetimi ve çalışanların özellikleri ve iletişim tarzı ile birlikte okulun eğitim yaklaşımı, sunulan hizmet ve imkanlar hakkında birebir bilgi alma ve gözlem yapma imkanı verecektir. Ayrıca, mevcut veli ve eski mezunlarla görüşerek deneyimlerini dinleyin.
Seçim kriterlerinize göre soru listesi hazırlayıp, ziyaret sonrası aldığınız notlarla karşılaştırmalı bir değerlendirme yapmak işinizi kolaylaştırabilir.
Seçeceğiniz okulun, çocukların bireysel özelliklerini ve ilgilerini fark etmeye ve desteklemeye odaklanan, değer gelişimini ön planda tutan, akademik eğitim ve sosyal aktiviteleri dengeli bir şekilde programlayıp sürdüren bir okul olmasına dikkat edin.
Hem okul yöneticilerinin hem de eğitim kadrosunun gerekli eğitim, deneyim ve bilince sahip olup olmadığını sorgulayın. Rehberlik servisinin işlevi, yaklaşımı, velilerle iletişim ve işbirliği politikalarını öğrenin.
Teneffüslere, sportif ve sanatsal faaliyetlere ayrılan açık /kapalı alanlar ve bahçesi okulun bu konulara ne kadar önem verdiği hakkında bize ipuçları verebilir. Güvenlik tedbirlerini muhakkak kontrol edin.
Okula gidiş dönüş süresi en fazla iki saat olmalıdır. Çocuğun yolda geçirdiği uzun zaman ve uykusunu yeteri kadar almaması, gelişimini ve akademik başarısını olumsuz yönde etkileyebilir.
Eğitim ücreti dışında ek maliyetleri de göz önüne alarak uzun vadeli düşünün.
Comentários