Ergen çocuğumla iletişim
- Uzm. Psi. Deniz Bayel
- 24 Şub 2017
- 2 dakikada okunur

Ergenlik döneminde çocuğu olan ebeveynlerin en büyük zorluklarından çocuklarıyla etkin iletişim kurabilmek. Peki, çocuğunuzla etkin iletişim nasıl kurabilirsiniz?
Dinleyin: Çocuklar üzerlerinde bilgi verme baskısı hissetmedikleri zaman daha rahat olabilirler. Çocuğunuzun hayatında neler olduğunu merak ediyorsanız, bunu direkt sormak yerine arkaya yaslanıp dinlemek daha etkili olabilir. Günlük hayatındaki yaşadığı basit bir olayla ilgili paylaşımı bile size bir iletişim fırsatı yaratabilir. Onu anladığınızı göstermek için kendi cümlelerinizle söylediklerini tekrar edin ve tekrar dinlemeye devam edin. Konuşmaya devam etmezse yargılayıcı olmayan başka sorular sorun.
Ucu açık sorular sorun: Sorularınız evet veya hayırla cevabı sınırlanmayacak şekilde olsun, onu düşünmeye teşvik edin. “Neden” diye sormayın çünkü neden sorusu kişiyi savunmaya geçirebilir.
Duygularını göstermelerini destekleyin: Genellikle çocuklarımıza yönelik sorunları çözmeye çalışmak ya da hayal kırıklıklarını hafifletmek eğilimi gösterebiliriz. Yaşadığı herhangi bir hayal kırıklığında “Bunun böyle olacağı baştan belliydi” gibi bir ifade kullanmak yerine “Bu yaşadığın gerçekten zor bir durum” gibi bir ifadeyle onu anladığınızı ve duygularına saygı gösterdiğinizi gösterebilirsiniz. Hemen çözüm bulmaya çalışmayın veya öğüt vermeye başlamayın.
Ona güvendiğinizi hissettirin: Gençler özellikle ebeveynleri tarafından ciddiye alınmak ister. Ona güvendiğinizi göstermek için yollar arayın. Örneğin; ondan kendiniz için bir iyilik istemek ya da yapmak istediği bir iş için ona izin vermek ona güvendiğinizi gösterebilir. Çocuğunuza inandığınızı gösterirseniz, kendine güvenini artıracaktır.
Yapacaklarını dikte etmeyin: Kural koymak önemlidir ama bu kuralı neden koyduğunuzu anlatmanız da gerekir.
Övgüden kaçınmayın. Her ne kadar gençler bazen ebeveynlerinin ne düşündüğünü önemsemiyormuş gibi davransa da gerçek şu ki hala onayınız ve desteğiniz onlar için çok önemli.
Duygularınızı kontrol edin: Çocuğunuz size ters veya kaba davrandığında öfkelenmeniz normaldir. Ancak öfkenizi yansıtacak şekilde hemen tepki vermeyin. Kendinize bir mola verin ve konuşmanızı sakinleşene kadar erteleyin.
Beraber zaman geçirin: İletişimin tek yolu konuşmak değildir. Beraber yapmaktan keyif alacağınız fırsatlar yaratın, beraber sinemaya gidin, yürüyüşe çıkın. Çocuğunuz onun yanında olduğunuzu ve ortak keyifler paylaşabileceğinizi bilsin.
Gün içinde ailecek paylaşacağınız bir zaman yaratın: Akşam yemeği saati ailecek zaman sohbet edebileceğiniz ve gün içinde herkesin neler yaptığını veya günlük haberleri paylaşabileceği iyi bir iletişim fırsatı olabilir. Telefonlarınızı yanınızda tutmadığınıza emin olun.
Gözlemci olun: Çocukların olgunlaştıkça bazı değişiklikler geçirmesi normaldir, ancak ruh hali, davranış, enerji düzeyi ya da iştah değişikliklerini gözleyin. Normalde onu mutlu eden aktiviteleri yapmak istemiyorsa ya da kendisini izole ettiğini fark ediyorsanız bunları dikkate alın. Yargılayıcı olmadan sorular sorarak destek olmaya çalışabilirsiniz. Sizin veya bir profesyonelin yardımına ihtiyaç duyuyor olabilir.
Comments